Kitajski pražen riž
Za 2 osebi:
- 300 g riža
- 600 ml vode
- 1 čebula
- 1 zelena paprika
- 2 stroka česna
- bambus
- kalčki
- 1 manjši korenček
- črne kitajske gobe*
- sojina in teriyaki omaka
- svež ali sušen čili po okusu
- po želji sezam ali arašidi
Najprej skuhamo riž. Predhodno ga temeljito operemo pod tekočo vodo, dobro odcedimo, nato pa damo v posodo in prelijemo z vodo. Ob rahlem vrenju ga pokritega kuhamo približno 10 minut, nato ga odstavimo in pustimo stati v pokriti posodi še 10 minut, da se do konca skuha v lastni pari. Medtem ko se riž kuha se lahko lotimo priprave zelenjave.
Vso zelenjavo narežemo na večje kose, korenček nastrgamo, česen pa stisnemo na koncu tik preden ga dodamo. V voku (ali veliki ponvi) segrejemo sezamovo olje in dodamo vso zelenjavo razen česna. Če nimamo pri roki sveže zelenjave, je zelo praktična mešanica kitajske zelenjave znamke Ledo (ali katere druge znamke, ki jo radi uporabljate), ki vsebuje vso tipično kitajsko zelenjavo (bambus, čebulo, korenje, kitajske gobe…). Mešanica ne vsebuje sojinih kalčkov, zato jih dodamo posebej, ko se zamrznjena zelenjava v voku odtali.
Zelenjavo damo v vok, ko je olje že res dobro segreto in jo pražimo le toliko, da se malo zapeče. Potem dodamo nesoljene arašide ali sezam, lahko še malo prelijemo s sezamovim oljem in dodamo malo vode in sojino ali teriyaki omako po okusu (po želji lahko tudi kakšno azijsko omako iz kozarca, če ne vsebuje mesa, jajc ali drugih beljakovinskih sestavin). Začinimo s stisnjenim česnom in poprom in dodamo kuhan riž. Še malo pražimo, da se zapeče tudi riž in postrežemo. Zaradi sojine omake je jed že sama dovolj slana, zato med kuhanjem soli ni potrebno posebej dodajati.
Nasvet za vse ljubitelje ostre hrane:
Odličen dodatek je čili omaka Sriracha ali kakšna podobna čili omaka, ki jo dodamo čisto po okusu, ko imamo jed že na krožniku.
Tudi če niste vajeni jesti s palčkami, poskusite vsaj začeti s palčkami in šele potem posezite po vilici. Vaja dela mojstra, kitajsko kosilo pa bo tako še bolj avtentično 😉
*črne gobe lahko kupite suhe in jih pred uporabo za 15 min namočite v vodo, lahko pa uporabite tudi šampinjone
Kitajski pražen riž
Za 2 osebi:
- 300 g riža
- 600 ml vode
- 1 čebula
- 1 zelena paprika
- 2 stroka česna
- bambus
- kalčki
- 1 manjši korenček
- črne kitajske gobe*
- sojina in teriyaki omaka
- svež ali sušen čili po okusu
- po želji sezam ali arašidi
Najprej skuhamo riž. Predhodno ga temeljito operemo pod tekočo vodo, dobro odcedimo, nato pa damo v posodo in prelijemo z vodo. Ob rahlem vrenju ga pokritega kuhamo približno 10 minut, nato ga odstavimo in pustimo stati v pokriti posodi še 10 minut, da se do konca skuha v lastni pari. Medtem ko se riž kuha se lahko lotimo priprave zelenjave.
Vso zelenjavo narežemo na večje kose, korenček nastrgamo, česen pa stisnemo na koncu tik preden ga dodamo. V voku (ali veliki ponvi) segrejemo sezamovo olje in dodamo vso zelenjavo razen česna. Če nimamo pri roki sveže zelenjave, je zelo praktična mešanica kitajske zelenjave znamke Ledo (ali katere druge znamke, ki jo radi uporabljate), ki vsebuje vso tipično kitajsko zelenjavo (bambus, čebulo, korenje, kitajske gobe…). Mešanica ne vsebuje sojinih kalčkov, zato jih dodamo posebej, ko se zamrznjena zelenjava v voku odtali.
Zelenjavo damo v vok, ko je olje že res dobro segreto in jo pražimo le toliko, da se malo zapeče. Potem dodamo nesoljene arašide ali sezam, lahko še malo prelijemo s sezamovim oljem in dodamo malo vode in sojino ali teriyaki omako po okusu (po želji lahko tudi kakšno azijsko omako iz kozarca, če ne vsebuje mesa, jajc ali drugih beljakovinskih sestavin). Začinimo s stisnjenim česnom in poprom in dodamo kuhan riž. Še malo pražimo, da se zapeče tudi riž in postrežemo. Zaradi sojine omake je jed že sama dovolj slana, zato med kuhanjem soli ni potrebno posebej dodajati.
Nasvet za vse ljubitelje ostre hrane:
Odličen dodatek je čili omaka Sriracha ali kakšna podobna čili omaka, ki jo dodamo čisto po okusu, ko imamo jed že na krožniku.
Tudi če niste vajeni jesti s palčkami, poskusite vsaj začeti s palčkami in šele potem posezite po vilici. Vaja dela mojstra, kitajsko kosilo pa bo tako še bolj avtentično 😉
*črne gobe lahko kupite suhe in jih pred uporabo za 15 min namočite v vodo, lahko pa uporabite tudi šampinjone