Kitajski rezanci
Za 2 osebi:
- 1 čebula
- 1 zelena paprika
- 2 stroka česna
- bambus
- kalčki
- 1 manjši korenček
- črne kitajske gobe*
- sojina in teriyaki omaka
- svež ali sušen čili po okusu
- po želji sezam ali arašidi
Uporabimo lahko pšenične kitajske rezance ali navadne testenine in jih skuhamo po navodilih na embalaži. Upoštevati je potrebno količino 100g suhih testenin na osebo.
Vso zelenjavo narežemo na večje kose, korenček nastrgamo, česen pa stisnemo tik preden ga dodamo. V voku segrejemo sezamovo olje in dodamo vso zelenjavo razen česna. Če nimamo pri roki sveže zelenjave je zelo praktična mešanica kitajske zelenjave znamke Ledo (ali katere druge znamke, ki jo radi uporabljate), ki vsebuje vso tipično kitajsko zelenjavo (bambus, čebulo, korenje, kitajske gobe…). Mešanica ne vsebuje sojinih kalčkov, zato jih dodamo posebej, ko se zamrznjena zelenjava v voku odtali.
Zelenjavo damo v vok, ko je olje že res dobro segreto in jo pražimo le toliko, da se malo zapeče. Potem dodamo nesoljene arašide ali sezam, lahko še malo prelijemo s sezamovim oljem in dodamo malo vode in sojino ali teriyaki omako po okusu (po želji lahko tudi kakšno azijsko omako iz kozarca, če ne vsebuje beljakovin). Začinimo s stisnjenim česnom in poprom in dodamo kuhane testenine. Še malo pražimo, da se zapečejo tudi testenine in postrežemo. Zaradi sojine omake je jed že dovolj slana, zato med kuhanjem soli ni potrebno posebej dodajati.
Tudi če niste vajeni jesti s palčkami, poskusite vsaj začeti s palčkami in šele potem posezite po vilici. Vaja dela mojstra, kitajsko kosilo pa bo tako še bolj avtentično 😉
*črne gobe lahko kupite suhe in jih pred uporabo za 15 min namočite v vodo, lahko pa uporabite tudi šampinjone
Kitajski rezanci
Za 2 osebi:
- 1 čebula
- 1 zelena paprika
- 2 stroka česna
- bambus
- kalčki
- 1 manjši korenček
- črne kitajske gobe*
- sojina in teriyaki omaka
- svež ali sušen čili po okusu
- po želji sezam ali arašidi
Uporabimo lahko pšenične kitajske rezance ali navadne testenine in jih skuhamo po navodilih na embalaži. Upoštevati je potrebno količino 100g suhih testenin na osebo.
Vso zelenjavo narežemo na večje kose, korenček nastrgamo, česen pa stisnemo tik preden ga dodamo. V voku segrejemo sezamovo olje in dodamo vso zelenjavo razen česna. Če nimamo pri roki sveže zelenjave je zelo praktična mešanica kitajske zelenjave znamke Ledo (ali katere druge znamke, ki jo radi uporabljate), ki vsebuje vso tipično kitajsko zelenjavo (bambus, čebulo, korenje, kitajske gobe…). Mešanica ne vsebuje sojinih kalčkov, zato jih dodamo posebej, ko se zamrznjena zelenjava v voku odtali.
Zelenjavo damo v vok, ko je olje že res dobro segreto in jo pražimo le toliko, da se malo zapeče. Potem dodamo nesoljene arašide ali sezam, lahko še malo prelijemo s sezamovim oljem in dodamo malo vode in sojino ali teriyaki omako po okusu (po želji lahko tudi kakšno azijsko omako iz kozarca, če ne vsebuje beljakovin). Začinimo s stisnjenim česnom in poprom in dodamo kuhane testenine. Še malo pražimo, da se zapečejo tudi testenine in postrežemo. Zaradi sojine omake je jed že dovolj slana, zato med kuhanjem soli ni potrebno posebej dodajati.
Tudi če niste vajeni jesti s palčkami, poskusite vsaj začeti s palčkami in šele potem posezite po vilici. Vaja dela mojstra, kitajsko kosilo pa bo tako še bolj avtentično 😉
*črne gobe lahko kupite suhe in jih pred uporabo za 15 min namočite v vodo, lahko pa uporabite tudi šampinjone