Koristni in škodljivi ogljikovi hidrati
V današnjem času ima vse več ljudi prekomerno težo in zelo pogosto so za krivca obsojeni ogljikovi hidrati. Zelo pogosto je prepričanje, da moramo, če želimo shujšati in se ne zrediti nazaj, s svojega jedilnika skoraj popolnoma izločiti ogljikove hidrate, ker so preveč kalorični in redijo. Vendar pa je vsakršno izločanje katerih koli živil vse prej kot zdravo, tudi če gre za izločanje maščob ali ogljikovih hidratov, z namenom, da zmanjšamo telesno težo. Zdrava prehrana namreč mora vključevati prav vse kategorije živil, torej beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Če eno od tega izločimo, je naša prehrana neuravnotežena.
Prav z ločevalno dieto se je pokazalo, da je prepričanje, da se z uživanjem ogljikovih hidratov ne da shujšati, popolnoma napačno. Pri tej dieti se namreč uživa precej ogljikovih hidratov, kilogrami pa vztrajno kopnijo. Kako je to mogoče, če pa bi naj bili hidrati tako zelo redilni?
Prvo dejstvo je, da ogljikovi hidrati ne redijo nič bolj kot beljakovine. 1 gram ogljikovih hidratov ima natanko isto število kalorij kot 1 gram beljakovin (oboje vsebuje 4 kalorije/gram). Zato ogljikovi hidrati sami po sebi ne redijo, problem je v napačnem kombiniranju z drugimi živili. Če bi s svojega jedilnika popolnoma izločili beljakovine in jedli le ogljikove hidrate, bi prav tako hujšali kot v primeru, če bi z jedilnika izločili OH in jedli le beljakovine. Vendar pa takšno enostransko prehranjevanje ni zdravo, zato se je veliko bolje držati pravilnih kombinacij in jesti vse skupine živil.
Drugo dejstvo pa je, da so ogljikovi hidrati tisti, ki nam dajejo največ energije. Če bi se jim popolnoma odpovedali, bi kmalu trpeli za velikim pomanjkanjem energije. Zato se jim ne smemo odpovedati, ampak se moramo preprosto naučiti razlikovati med koristnimi in škodljivimi ogljikovimi hidrati. Če to upoštevate in jeste le koristne ogljikove hidrate ter pazite na pravilno kombiniranje živil, boste uspešno shujšali in težo obdržali tudi z ogljikovimi hidrati na svojem jedilniku.
Koristni ogljikovi hidrati
Koristni ogljikovi hidrati so zelo dober vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Nikakor jih ne smemo izključiti iz naše prehrane, ker so ključnega pomena za proizvajanje energije in s tem izjemno pomembni tako za naše telesno kot tudi za duševno zdravje. Vlaknine nam dajo občutek sitosti in zato preprečujejo preveliko željo po hrani, ki vodi v prenajedanje in posledično v povišanje telesne teže.
Kateri pa so koristni ogljikovi hidrati? Večinoma so v neobdelani naravni hrani, za natančnejše podatke pa si oglejte spodnji seznam:
- proso, oves, ajda, rjavi riž, divji riž
- stročnice
- polnozrnate testenine in polnozrnat kruh
- sadje in zelenjava
- oreščki
Škodljivi ogljikovi hidrati
Škodljivi ogljikovi hidrati ne vsebujejo tako rekoč nobenih hranilnih snovi in prav to je eden od glavnih razlogov, da povzročajo debelost. Preprosto povedano so škodljivi ogljikovi hidrati večinoma le prazne kalorije, ne dajo pa nam nič koristnega. Največji problem je, da večina ogljikovih, ki jih dnevno zaužijemo, sodi prav v to kategorijo. Katera živila to so, si lahko ogledate na spodnjem seznamu:
- beli kruh
- beli riž
- testenine iz bele moke
- vsa peciva
- krekerji, čips
- sladkani kosmiči
- džemi in marmelade
Škodljivi ogljikovi hidrati so prisotni v rafiniranem sladkorju, beli moki in belem rižu. To pomeni, da so v predelani hrani z zelo nizko hranilno vrednostjo, ki vsebuje zelo veliko konzervansov, različnih kemikalij in vseh mogočih aditivov. Ti ogljikovi hidrati na hitro zelo dvignejo energijo v organizmu, hkrati pa si jih človek vse bolj želi.
Škodljivi ogljikovi hidrati so eden od glavnih krivcev za razmah debelosti in tudi eden od glavnih razlogov, da so ogljikovi hidrati v splošnem prišli na tako slab glas. Če pa se boste izogibali le tem škodljivim ogljikovim hidratom, lahko mirne vesti jeste koristne ogljikove hidrate, saj ni nevarnosti, da bi se kar v nedogled redili in se čudili, kako je to mogoče. Tako bo vaša prehrana uravnotežena in zdrava, vi pa boste polni energije in počutili in izgledali boste odlično.