Špinača s smetano

Za 2 osebi:

zamrznjena špinača ali sveži listi špinače (ali blitve) – za svezo špinačo vzamemo toliko listov, da liste čisto do vrha natlačimo v 5 litrsko posodo, ko še nismo dolili vode; kuhamo v več krogih ali v večji posodi

kisla smetana

česen, sol

Sveža špinača:

Liste špinače dobro operemo, jih skuhamo v vreli vodi tako, da stebla postanejo mehka (traja le nekaj minut), jih odcedimo in damo v skledo. Dodamo kislo smetano po okusu (3-4 zvrhane žlice). S paličnim mešalnikom spasiramo špinačo, dodamo sol in česen po okusu in postrežemo.

Zamrznjena špinača:

Špinačo damo v lonec in jo na zmernem ognju pri rednem mesanju odtalimo. Dodamo kislo smetano po okusu (3-4 zvrhane žlice). V primeru, da špinača ni bila spasirana, jo s paličnim mešalnikom spasiramo, drugače pa le dodamo sol in česen po okusu, premešamo in postrežemo.

Špinača se dobro obnese kot priloga tudi na nebeljakovinski dan, vendar v tem primeru ne dodamo smetane.

Špinača s smetano

Za 2 osebi:

zamrznjena špinača ali sveži listi špinače (ali blitve) – za svezo špinačo vzamemo toliko listov, da liste čisto do vrha natlačimo v 5 litrsko posodo, ko še nismo dolili vode; kuhamo v več krogih ali v večji posodi

kisla smetana

česen, sol

Sveža špinača:

Liste špinače dobro operemo, jih skuhamo v vreli vodi tako, da stebla postanejo mehka (traja le nekaj minut), jih odcedimo in damo v skledo. Dodamo kislo smetano po okusu (3-4 zvrhane žlice). S paličnim mešalnikom spasiramo špinačo, dodamo sol in česen po okusu in postrežemo.

Zamrznjena špinača:

Špinačo damo v lonec in jo na zmernem ognju pri rednem mesanju odtalimo. Dodamo kislo smetano po okusu (3-4 zvrhane žlice). V primeru, da špinača ni bila spasirana, jo s paličnim mešalnikom spasiramo, drugače pa le dodamo sol in česen po okusu, premešamo in postrežemo.

Špinača se dobro obnese kot priloga tudi na nebeljakovinski dan, vendar v tem primeru ne dodamo smetane.