Škrobni dan je drugi v posameznem ciklu 90 dnevne ločevalne diete. Marsikdo se sprašuje, kakšna je razlika med škrobom in ogljikovimi hidrati. Saj škrob so vendar ogljikovi hidrati, ali ne? Res je, vendar je razlika v tem, da so škrob bolj “komplicirani” ogljikovi hidrati, na ogljikovo hidratni dan pa se je bolj “enostavne” hidrate. Najlažje lahko ločimo škrob od ogljikovih hidratov tako, da pomislimo, ali je posamezno živilo bilo obdelano ali ne.Kar dobimo neposredno iz narave (kar samo zraste, torej plodovi), spada pod škrob, kar pa je obdelano, so ogljikovi hidrati. Koruza je torej škrob, koruzna moka ali koruzni zdrob pa so ogljikovi hidrati. Vse, kar je narejeno iz moke zato spada pod ogljikovo hidratni dan.
Potek škrobnega dneva:
Za zajtrk pojeste 2 enaka sadeža. Za kosilo pojeste škrobna živila v količini enega krožnika. Za večerjo pojeste polovico kosila (če težko jeste 2x isto v enem dnevu lahko za večerjo jeste tudi druge škrobne jedi, ampak v manjši količini kot za kosilo). Dovoljena so tudi vsa nevtralna živila.
Dovoljena živila:
- riž
- krompir (če le gre kuhan ali pečen v pečici, ne ocvrt, zaradi maščob)
- grah
- fižol
- koruza, kokice
- čičerika
- leča
- ajdova kaša
- prosena kaša
- kostanj
- navadni krompirjev čips (nujno preverit, da je samo iz krompirja, da nima dodano še kaj, razen seveda sol in začimbe)
- nevtralne omake (npr. samo iz zelenjave, pesto brez sira…)
Predloge in recepte za različne jedi, ki jih lahko jeste na škrobni dan, najdete na strani Škrobni recepti.
Pa dober tek 🙂
Škrobni dan je drugi v posameznem ciklu 90 dnevne ločevalne diete. Marsikdo se sprašuje, kakšna je razlika med škrobom in ogljikovimi hidrati. Saj škrob so vendar ogljikovi hidrati, ali ne? Res je, vendar je razlika v tem, da so škrob bolj “komplicirani” ogljikovi hidrati, na ogljikovo hidratni dan pa se je bolj “enostavne” hidrate. Najlažje lahko ločimo škrob od ogljikovih hidratov tako, da pomislimo, ali je posamezno živilo bilo obdelano ali ne.Kar dobimo neposredno iz narave (kar samo zraste, torej plodovi), spada pod škrob, kar pa je obdelano, so ogljikovi hidrati. Koruza je torej škrob, koruzna moka ali koruzni zdrob pa so ogljikovi hidrati. Vse, kar je narejeno iz moke zato spada pod ogljikovo hidratni dan.
Potek škrobnega dneva:
Za zajtrk pojeste 2 enaka sadeža. Za kosilo pojeste škrobna živila v količini enega krožnika. Za večerjo pojeste polovico kosila (če težko jeste 2x isto v enem dnevu lahko za večerjo jeste tudi druge škrobne jedi, ampak v manjši količini kot za kosilo). Dovoljena so tudi vsa nevtralna živila.
Dovoljena živila:
- riž
- krompir (če le gre kuhan ali pečen v pečici, ne ocvrt, zaradi maščob)
- grah
- fižol
- koruza, kokice
- čičerika
- leča
- ajdova kaša
- prosena kaša
- kostanj
- navadni krompirjev čips (nujno preverit, da je samo iz krompirja, da nima dodano še kaj, razen seveda sol in začimbe)
- nevtralne omake (npr. samo iz zelenjave, pesto brez sira…)
Predloge in recepte za različne jedi, ki jih lahko jeste na škrobni dan, najdete na strani Škrobni recepti.
Pa dober tek 🙂